КАК РАБОТИ ТЕСТЪТ ?

Скрининг на новородените  е достъпно като част от пакета за съхранение на стволови клетки .

Лактозна Непоносимост

Глутенова Непоносимост

Горчив Вкус

Скрининг на новородено е лесен и достъпен начин да откриете дали детето Ви е изложено на повишен риск от развитие на някое от състоянията по-долу, което Ви дава спокойствие или Ви позволява да се подготвите за евентуални бъдещи диетични / медицински изисквания.

ИЗСЛЕДВАНЕТО СЕ ЗАЯВЯВА С ПАКЕТ СЪХРАНЕНИЕ НА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ!

 Лактозна непоносимост

Млякото е първата и най-важна хранителна съставка за всяко бебе, съдържаща компоненти като протеини, мазнини, въглехидрати, минерали и витамини, които са от съществено значение за растежа и развитието. Лактозата е основният въглехидрат, който се намира в млечните продукти и често се възприема като причина за проблеми с храносмилането.

Лактозната непоносимост засяга около 1 на 50 души от северноевропейски произход и тази цифра се увеличава значително за други етнически групи като Африка и Азия.

Непоносимостта към лактоза се причинява от това, че организмът не произвежда достатъчно ензим лактoза, който разгражда лактозата. В резултат на това лактозата ще остане в червата по-дълго, което ще позволи на бактериите да ферментират и да доведат до натрупване на газ. Това обикновено причинява симптоми като, подуване на корема, стомашни спазми и диария. Тези симптоми са относително неспецифични и могат да се появят някъде между 15 минути до два часа след последния прием на мляко или млечни продукти, което затруднява точното диагностициране. Симптомите на непоносимост към лактоза могат да бъдат намалени чрез ограничаване на приема на храни, които се считат за богати на лактоза. Възможно е също така да се приемат лактазни таблетки по време на хранене, за да се подобри храносмилането на лактозата.

Тестване за непоносимост към лактоза

Въпреки че има няколко начина за тестване за непоносимост към лактоза, повечето тестове често са вредни и болезнени, тъй като тези тестове се основават на провокиращи симптоми. Алтернативно, тези тестове могат да включват вземане на биопсия на тънките черва и поради това често се считат за прекалено инвазивни.

Нашият тест Outlook, предоставя лесна и не стресова алтернатива, за да разберете дали детето Ви е предразположено към непоносимост към лактоза. Този генетичен тест може да се извърши, преди да станат явни симптомите на непоносимост.

Следователно, с подходяща диета е възможно да се предотврати появата на симптоми.

Глутенова непоносимост

Целиакия е болест, която се характеризира като чувствителност към глутен и е най-честата автоимунна болест, с около 1 на всеки 200 души, засегнати в света.
Глутенът е протеин, намиращ се в зърната на пшеница, ечемик и ръж, и е един от най-често използваните ястия по света.

Въпреки това, някои хора могат да станат свръхчувствителни към присъствието на глутен, което може да причини анормална реакция на имунната система срещу тънките черва.

Тази реакция може да причини диария, подуване на корема, спазми, гадене и в някои случаи да доведе до забавен растеж. По-дълъг период от време, целиакията причинява увреждане на тънките черва, частта от храносмилателната система, която абсорбира хранителните вещества от храната.

Тестване за Глутенова непоносимост-Цьолиакия

Outlook идентифицира дали Вашето бебе носи гени, които са свързани с развитието на целиакия. Целта на този тест е да информира родителите за
естествената тенденция на тяхното бебе да развие това състояние. Гените, които са скринирани, са разположени върху HLA (човешки левкоцитен антиген) регион на нашия геном (хромозома 6). В този регион има две групи гени, DQ2 и DQ8; именно тези гени участват в развитието на целиакия в над 95% от всички случаи на заболяването.2,3.

Нашият неинвазивен тест, Outlook, предлага на родителите лесен и безболезнен начин да открият дали детето им е предразположено да развие това състояние. Този генетичен тест може да се извърши, преди всички симптоми да станат очевидни, което означава, че децата могат лесно да управляват състоянието с подходяща диета.

Горчив вкус

Тестът за горчив вкус идентифицира индивидуалната чувствителност на човека към храни с горчив вкус. Смята се, че чувствителността към горчивите вкусове е еволюционен фенотип, който възниква чрез естествен подбор, за да ни попречи да консумираме токсични растения.

Въпреки това, той може да предизвика реакция към обичайни храни като кълнове, зеле, броколи и други кръстоцветни зеленчуци, които съдържат съединения с горчив вкус, наречени глюкозинолати.

Тестване за горчив вкус

Първо забелязан през 1931 г. от Артър Фокс, горчивината в храната е по-лесна за откриване за някои хора, отколкото за други. Той открива това, когато той и колега случайно вдишат фенилтиокарбамид (PTC). Неговият колега забелязал горчивия си вкус, но не опитал нищо. Това съединение, заедно с по-малко токсичния 6-п-пропилтиоурацил (PROP), понастоящем се използва за индуциране на отговора на горчивия вкус чрез лента за вкусови тестове, за да се определи чувствителността.

Тестът на Outlook ни позволява да идентифицираме чувствителността на човека към горчивите вкусове, използвайки прост тест, премахвайки необходимостта от предприемане на неприятната задача за предизвикване на реакция чрез тестова лента за вкус. Тези, които са по-чувствителни към горчиви вкусове, са известни като „дегустатор“, докато тези, които не носят тези варианти и са по-малко способни да открият горчивината, са известни като „не-дегустатори“.